bilgisayar

Alzheimer ile Yaşam

Alzheimer ile Yaşam

Türkiye Alzheimer Derneği verilerine göre ülkemizde 600.000 aile Alzheimer hastalığı ile mücadele ediyor.

Aileler adına insan bedeninde ve zihninde hasar bırakan bir beyin hastalığı ile mücadele etmek, fiziksel bir engellilik ile baş etmekten çok daha zorludur. Söz konusu rahatsızlık, kişisel bir sağlık sorununu temsil etmenin ötesinde tüm aile bireylerinin hayatını etkileyen, zorlu bir mücadele sürecini de beraberinde getirir.

10-15 yıl sürebilen hastalığın orta evrelerinden itibaren hasta yakınlarının en önemli görevi, hastalarına doğru bakımı vermektir. Bu doğrultuda aile bireylerinin ortak paydası, Alzheimer ile hayatına devam eden kişinin, yaşadığı fiziksel ve duygusal zorluklar ile savaşırken, hastaya gerekli güvenliği, desteği ve konforu sağlamak istemeleri.

Her hastanın durumu kendine has seyretse de hastalık ile nasıl mücadele edileceğinin bilinmesi, sabır ve sevgi ile şekillenmesi gereken doğru bakımı sağlama noktasında, aile yakınlarına büyük ölçüde fayda sağlıyor.

Şayet bir Alzheimer hastasının bakımından sorumlu iseniz aşağıda değindiğimiz güvenlik önlemlerinin, bir çocuğa bakarken dikkat ettiğimiz noktalar ile büyük ölçüde benzerlik gösterdiğini fark edeceksiniz.

Bloğumuzun bu yazısında, Alzheimer ile yaşayan birisinin, ev içerisinde ve dışında güvenliğini sağlamak adına yakınlarınca atılması gereken, doğru adımları gözden geçiriyoruz.

Hastalıkla gelen yeni güvenlik gereksinimlerinizi değerlendirirken, teknolojinin nasıl yardımcı olabileceğini de içeren önerilerimizin hem ailelerin hem de hastaların süreci olabildiğince rahat atlatmasına katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.

Alzheimer Hastalarını Koruyan Ev İçi Değişiklikleri Hayata Geçirin

  • Kullanılmayan tüm elektrik prizlerini, çocuklar için kullanılan kilitli kapaklarla kapatılmalı. Uzatma kablosu ve açık kablo kullanımını ortadan kaldırmaya özen gösterilmeli.
  • Hastanın takılıp düşme riskine karşı ev dekorasyonunda kullanılan halılar ve kilimler yere sabitlenmeli. Kaygan yüzeylerin ve eşit olmayan basamakların da hasta için tehlike arz ettiği unutulmamalı.
  • Kullanılan ilaçlar sebebiyle koku ve tat duygusu azalan hastalar, gıda bozulmalarını fark etmekte zorlanır. Bu nedenle Alzheimer hastalığının orta ve ileri evrelerindeki kişilerin, gıda zehirlenme riskini önlemek amacıyla buzdolabında bulunan yiyecekler, hasta yakınları ve bakıcılar tarafından sıklıkla kontrol edilmeli.
  • Derinlik algısını ve renkleri ayırt etme yeteneğini kaybeden hastalar için ev içi aydınlatmaya önem verilmeli, merdivenler kaydırmaz materyal ile kaplanmalı ve renkli yapışkanlar ile olabildiğince dikkat çekici hale getirilmeli.
  • Kaybolmasını önlemek adına pasaport, sigorta kartı gibi önemli belgeler, değerli eşyalar ve hastanın onay olmadan uzaklaşmasını önlemek adına araba anahtarı, güvenli bir yerde, kilitli şekilde muhafaza edilmeli.
  • Evin içerisinde özellikle banyo gibi sık kullanılan noktalara, tutunacak çubuk barlar monte ederek, hastanın günlük hayat içerisindeki hareketliliği arttırılmaya çalışılmalı.
  • Dağınıklığı önlemek adına düzenli olarak, yaşam alanın temizlendiğinden emin olunmalı. Alzheimer hastaları için dağınıklığın, düşme, kayma benzeri kazalara davetiye çıkaracağı akılda bulundurulmalı. 

Alzheimer Hastaları için Mutlaka Atılması Gereken Güvenlik Adımlar

  • Ev bakımında birinci önceliğin, hastanın evden kaçışını engelleyen önlemlere verilmesi gerektiği aşikar. Dış kapının sürekli kilitli olduğundan emin olmalı, hasta mevcut kilidi kolayca açabiliyorsa, ek kilitlerden yararlanarak, kişinin bilgi haricinde dışarı çıkması engellenmeli.
  • Evden çıkıp gitme, gezinme riski ortaya çıkan hastaların; kimlik bilgisi, medikal durumu, telefon numarası, adresi ve temas kurulacak kişi bilgisi benzeri ayrıntıların, üzerindeki giysilere dikilmesi veya başka bir yerine iliştirilmesi, hastayı bulanların, yakınlarına veya yetkililere ulaşmasına yardımcı olacaktır.
  • Kaybolma durumunda kişiye en kısa zamanda ulaşmaya çalışan emniyet görevlilerine yardımcı olmak adına hastanın yakın zamanda çekilmiş bir fotoğrafına sahip olunması büyük önem taşır.
  • Unutkanlık sonucunda meydana gelebilecek kazaları önlemek adına profesyonel bir güvenlik şirketinin desteğine başvurulabilir. Ev alarm sistemi kapsamında bulunan gaz, yangın ve su baskını dedektörleri can ve mal güvenliğini sağlamak adına oldukça etkilidir.  
  • Görüntülü alarm sistemlerinden yararlanarak, bakım sorumluluğu paylaşılan diğer aile üyelerinin ve ücretli yardımcının giriş-çıkış takipleri yapılabilir, ilaç kullanım talimatlarına uyup uymadıkları kolayca kontrol edebilir.
  • Hastalığın ilerleyen safhalarında, Alzheimer hastası olan kişi, emniyetli ve emniyetsiz araçlar arasındaki farkı algılamada güçlük çekebilir. Hasta için tehlikeli olabilecek kesici ve yanıcı araç gereçleri içeren yerlere açılan kapılar kilitlenmeli.
  • Bilişsel fonksiyonu azalmış bir hasta söz konusu olduğunda, kişi şayet tiryaki ise çıkabilecek bir yangın tehlikesine karşın, sigara içerken kesinlikle yalnız bırakılmamalı. Emniyet adına güvenlik sisteminizde yer alan duman dedektörleri bu noktada oldukça yardımcı olacaktır.
  • Şayet bir yangın alarmına sahip değilseniz, yemek yaparken yaşanacak acil durumlar için mutfakta, ev tipi ufak bir yangın söndürme cihazı bulundurulmalı.
Sosyal Medya'da Paylaş:
Ücretsiz Teklif Alın

Formumuzu doldurun, en kısa sürede sizinle iletişime geçerek, ihtiyacınıza en uygun güvenlik çözümlerini ücretsiz olarak belirleyelim.

Aydınlatma Metni kapsamında Kimlik ve iletişim bilgilerimin Securitas Alarm İzleme ve Güvenlik Sistemleri A.Ş. tarafından bildirdiğim iletişim kanalları üzerinden iletişim bilgilerime tanıtım, kampanya, reklam, promosyon gibi içeriklere sahip ticari elektronik iletiler gönderilmesi amacıyla işlenmesine ve bununla sınırlı olarak hizmet alınan üçüncü taraflar ile paylaşılmasına