Kış Aylarında Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmek İçin Neler Yapabiliriz?
Kış Mevsimi için Vücut Direncini Arttırma Yolları
Soğukların kendini iyice hissettirdiği kış aylarının gelmesiyle birlikte pek çoğumuz, mevsim boyunca sürekli değişen soğuk algınlığı ve grip virüsleri ile mücadele etmeye çalışıyoruz.
Bir kısmımız daha çabuk iyileşmenin yolarını ararken önemli bir çoğunluk ise, hiç hasta olmamak için vücut direncini arttırmak gerektiği noktasında hemfikir olsa da nasıl yapılacağı konusunda yeterli cevaba sahip değil.
Bizler de kış dönemini sorunsuz atlatmak isteyenler için bu haftaki yazımızda, güçlü bir bağışıklık sistemi için uzmanların yaptığı önerileri ve günlük yaşam alışkanlıklarında dikkat edilmesi gerekenleri bir araya getirdik.
Hazırladığımız listenin, mevsimin güzelliklerinin tadını çıkarırken sağlıklı kalmanıza yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Sağlıklı Kalmak için Günlük Yaşam Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin
- El sıkışma, kapı kollarına dokunma, para sayma gibi nedenlerden dolayı gün içerisinde binlerce mikrop ve bakteri ile temas halinde olduğunuz için ellerinizi sıkça bol sabun ve ılık suyla yıkamayı ihmal etmeyin.
- Gün içerinde sürekli temas halinde olduğunuz akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi teknolojik cihazların da tıpkı elleriniz gibi düzenli olarak temizlenmeleri gerektiğini aklınızda bulundurun.
- Stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Kitap okumanın, müzik dinlemenin, yoga yapmanın veya güneş ışınlarından bolca faydalanabileceğiniz açık hava aktivitelerine katılmanın, rahatlamanıza yardımcı olabileceğini göz önünde bulundurun.
- Tükettiğiniz besinlerle aldığınız kalori miktarını, haftanın her günü yapacağınız 30 dakikalık bir egzersiz ile dengelemeye çalışın. Vücut yağındaki artışın, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve diyabet benzeri rahatsızlıklara yol açtığını unutmayın.
- Bağışıklık sisteminizi iyi durumda tutmak için her gece 8 saat boyunca uyuduğunuzda emin olun.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yardımcı Olan Doğru Beslenme Önerileri
- Her gün 2 litre su tüketin. Kış aylarında hastalanmamıza neden olan bakterilerin ve virüsleri etkisiz haline getirdiğinden, susamayı beklemeden su içmeyi, alışkanlık haline getirmeyi ihmal etmeyin.
- Sağlıklı ve dengeli bir beslenmeye özen gösterin. Günde 3–5 porsiyon sebze ve 2–4 porsiyon meyve tüketmeniz gerektiğini aklınızda bulundurun.
- Hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olan probiyotikler bakımından zengin olan, ev yapımı turşu, şalgam suyu, yoğurt, kefir ve peynir gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Yoğurdunuzu evde kendiniz mayalamaya gayret edin. Hazır yoğurttan mümkün olduğunca uzak durun.
- Doğal antibiyotik olarak kabul edilen soğanı ve sarımsağı, çiğ olarak günlük beslenmenize dahil edin.
- Demir bakımından zengin olan yumurta ve et gibi gıdaların salgın hastalıklara yakalanma riskini düşürdüğü biliniyor. Bu nedenle haftanın iki gününde kırmızı et, geri kalanında ise kuru baklagiller ve balık tüketin.
- Balığınızı yağda kızartmadan, fırında pişmiş veya buğulayarak pişirin.
- Tükettiğiniz kırmızı et miktarının 2-3 köfte büyüklüğünü geçmemesine dikkat edin.
- Elma, kivi, nar, portakal, mandalina, havuç, kereviz, brokoli, turp benzeri kış meyve ve sebzelerine sofranızda bolca yer verin.
- Hücre kanlanmasını arttıran ve damar kireçlenmesini önleyen omega-3 oranı yüksek olan balık, ceviz, semiz otu gibi yiyecekleri düzenli olarak tüketmeye özen gösterin.
- Öğünlerinize tere, roka, marul, maydanoz ve tere gibi yeşil yapraklı besinleri mutlaka dahil edin.
- Beta-glukan içeren yulaf kepeğini 2-3 yemek kaşığı kadar yoğurdunuza karıştırarak veya çorbanıza ekleyerek tüketmeniz de bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olacaktır.
- Araştırma sonuçları, C vitaminin turunçgil tüketerek alınmasının, vücuda hap olarak alınandan daha yararlı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle günde bir kez ek vitamin olarak almak yerine her öğünde, yemekle birlikte C vitamini yönünden zengin besinler tüketmenizde yarar var.