Tehlike Oluşturabileceği Aklınıza Gelmeyen Dokuz Mikrop Noktası!
Pandemiyle birlikte tuvalet kapağından musluk başlarına, fotokopi makinesinden su sebiline kadar pek çok eşya ve alanın, mikrop ve bakteriler açısından ne kadar tehlikeli olduğu konusunda yeteri kadar aydınlandık.
Mikrop ve bakterilerin çoğunun, temel hijyen kurallarına uyulduğunda ortalama sağlıklı bir insanı çok fazla endişelendirecek bir yanı olmasa da iCovid-19 sebebiyle içinde bulunduğumuz olağanüstü süreç, hijyen konusunda hepimizi daha da özenli olmaya teşvik ediyor.
Hastalanmamak için klozet kapakları ve su sebillerine karşı tutarlı bir hijyen savaşı açmış olsak da şaşırtıcı derecede mikroplu olduğunu bilmeden sıkça kullandığımız günlük nesneler hakkında çoğumuzun yeterince fikri yok.
Bu nedenle, bu haftaki yazımızda sizler için hem bu sinsi eşyaları araştırdık hem de ne sıklıkta ve nasıl temizlenmeleri gerektiğini derledik.
İşte hayatın olağan akışında tehlike oluşturabileceği aklınıza gelmemiş olabilecek sekiz mikrop noktası!
Yoğun Mikrop Taşıyabileceğini Bilmeden Her Gün Temas Ettiğimiz Nesneler
-
Mikrodalga Fırın ve Buzdolabı Kapağı
Pek çok insan kapı kollarının mikroplar açısından yoğun risk taşıdığını varsaysa da mikrodalga fırın kapağını açmamızı sağlayan kollar ve buzdolabı kapakları daha titiz davranmamız gereken noktalar arasında yer alır. Bu sebeple sağlık açısından sorun yaratmaması için bakterilerin en sevdiği yerler arasında yer alan mikrodalga fırınınızı ve buzdolabı kapağınızı haftada en az bir kez silmelisiniz.
Hijyen sağlamanın yanı sıra topaklanmış yiyecek parçacıkları, aşırı ısınmaya bağlı olarak mikrodalganızda hasara neden olabileceğinden, yüzey üzerinde istenmeyen yemek artıklarını ve lekeleri mikrofiber bir bez ve sıcak su ile temizlemeyi alışkanlık haline getirmeye çalışmanızda yarar var.
-
Kadın Çantaları
Hanımların her yere beraberinde götürdüğü el ve omuz çantalarının hijyen bakımından tehlike saçtığı çoğumuzun aklına gelmez.
Oysaki araştırmalar kirli el ve omuz çantalarının üzerinde, bir klozet kapağından daha fazla bakteri bulunduğunu ortaya çıkarmış durumda.
Çok fazla mikrop ve bakteri barındırma riski taşıdıklarından çantanızı yere koymaktan kaçınmalı, kullanım sonrasında yumuşak bir bez ve ılık sabunlu su ile veya antibakteriyel mendille silmeyi ihmal etmemelisiniz.
-
Bilgisayar Klavyeleri ve Bankamatik Tuşlar
Covid-19 salgını nedeniyle hastalık bulaşma riskini önemli ölçüde arttıran bilgisayar klavyeleri ve bankamatik tuşlarının saçtığı tehlike hakkında artık hepimiz yeterince bilinçliyiz.
Yine de günlük hayatta çokça dokunduğunuz bu yüzeylerin ne kadar tehlikeli olabileceği konusunda bir miktar özensiz davranıyorsanız, çok ciddi bir tehditle burun buruna yaşadığınızı bilmenizde yarar var.
Çünkü İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonunda elde ettikleri veriler, bilgisayar klavyeleri ve ATM tuşlarında, klozetteki kadar bakteri bulunduğunu ispatlar nitelikte.
Pandemi devam ederken, kamusal alandaki ATM’lerin ve ortak kullanılan klavyelerin ilgili yüzeylerine dokunurken lütfen kendi bireysel koruyucu önleminizi almaya özen gösterin.
-
Mutfak ve Banyoda Kullanılan Temizlik Süngerleri
Gözenekli yapıları nedeniyle mikrop ve bakterilerin kolayca yerleşerek çoğaldığı banyo ve mutfak temizliğinde kullanılan süngerler, bulaşık lavabosu, tezgah, tuvalet ve duş gibi çabuk kirlenen yüzeylere sıkça temas ettiğinden dikkatli kullanılmalıdır.
Genel hijyeni sağlamak adına temizlik süngerlerinizi beyaz sirke ile sıkça dezenfekte edebilir veya kullandığınız alana bağlı olarak çamaşır veya bulaşık makinenizde yıkayabilirsiniz.
-
Çamaşır Makinesi
İç kısmında bulunan ıslak çamaşırlar ve sabun artıkları, çamaşır makinesi içerisindeki bakterileri hızla çoğaltabilir.
Mikrop ve bakterilerden kurtulmak için ayda bir çamaşır makinenizin içini temizlemeniz gerekir.
Deterjan çekmecesine bir fincan beyaz sirke ekledikten sonra en sıcak ayarında boş olarak çalıştırmanız hem makinenizin içini dezenfekte edecek hem de zamanla oluşan tüm kötü kokuları yok edecektir.
-
Yatak ve Yastık
Genel konforun korunması adına yatak endüstrisi profesyonelleri, yatakların her sekiz yılda bir değiştirilmesi gerektiğini önersede, yataklar söz konusu olduğunda asıl endişelenmeniz gereken şey, performans sorunlarından önce hijyen olmalı. Çünkü şilteler, bakterilerin üremesi ve gelişmesi için mükemmel zeminler.
Terlediğimizde ya da kirlendiğini düşündüğümüzde pek çoğumuz nevresimlerimizi değiştirmekle yetinsek de uzun süreli kullanım sonucunda oluşan bakteri ve sporları solunduğumuzda, solunum, kalp ve böbrek rahatsızları yaşama ve alerji geliştirme riskimiz bulunuyor.
Gözünüze her ne kadar temiz görünürse görünsün, kullanım sıklığınıza ve şeklinize bağlı olarak yatağınızın 5 ile 8 yıl arasında yenilenmesi gerektiğini aklınızda bulundurun.
Yastıklar ise tıpkı yataklar gibi doğru zamanda yenilenmesi gereken eşyalar arasında yer alıyor. Bu sebeple bir seneden uzun süre kullanılan yastıkların çeşitli cilt hastalıklarına yol açabileceği biliniyor.
-
Çöp Kutusu
Mutfakta kullanılan çöp kutuları, içine yerleştirilen poşetten dibe sızan sıvılar nedeniyle adeta mikrop ve bakterilerin favorisi durumunda.
Kötü kokulara da sebep olan dibe ulaşmış sıvı ve yemek kalıntılarından kurtulmak için yapılabilecek öncelikli şey, çöp kutusunu haftada bir temizlemeyi ihmal etmemek.
Haftalık temizlik esnasında, su ve deterjan yerine çöp kutusunun dış ve iç duvarlarını dezenfektan mendillerle silinebilir.
Mutfağında yoğun hijyen sağlamak isteyenlerin çok seveceği bir diğer temizleme yöntemi ise; kutunun altına karbonat serptikten sonra üzerine çok amaçlı bir temizleyici püskürmek, ardından karbonatı ve spreyi mikrofiber bir bez yardımıyla silmek.
-
Bulaşık Makinesi
Makine içerisinde biriken yiyecek parçacıklarının, yağ ve sabun kalıntılarının varlığı, bulaşıkların yıkandıktan sonra bile kirli kalmasına ve istenmeyen kötü kokulara neden olabilir.
Bu döngüden kurtulmak için en az haftada bir bulaşık makinenizi güzelce temizlemelisiniz.
Şayet bulaşık makinenizin derinlemesine temizlenmesi için bir yol arıyorsanız belki de şu önerimiz işinize yarabilir: Boş bulaşık makinenizin altına bir bardak karbonat serpin ve bir gece bu biçimde bekletin. Kabartma tozu makinedeki kötü kokuyu giderecektir. Ertesi sabah, bulaşık makinesine bir bardak sirke ekleyin ve mevcut en sıcak ayarlı programda çalıştırın.
-
Elektronikler
Dizüstü bilgisayar, uzaktan kumanda, telefon ve tablet benzeri elektronik cihazlar genellikle birden fazla aile üyesi tarafından paylaşılır ve ne yazık ki düzenli olarak temizlenmediklerinde mikrop ve bakterileri mıknatıs gibi çekerler.
Sık kullanılan bu elektronikler en az haftada bir defa dikkatlice temizlenmelidir.
Toz, yemek kırıntısı ve kirlerin kolayca yerleştiği elektronik alet yüzeylerini temizlerken antiseptik alkollü mendiller kullanmanız veya hafifçe nemlendirilmiş mikrofiber bir bezle silmeniz yeterli olacaktır.
Sağlıklı günler dileriz.