Covid-19’a Karşı Maksimum Ev Hijyeniyle Güvende Kalın
Yeni tip koronavirüsden kaçınmak için başkalarıyla aramızdaki fiziksel mesafeyi her ne kadar korumaya çalışıyor olursak olalım, çalışma hayatı ve alışveriş nedeniyle insanlarla temasımızı sıfıra indirgemekte güçlük çektiğimiz anlar olabiliyor ve bu sebeple virüsün evimize ulaşma riski her zaman için varlığını koruyor.
Günlük ve haftalık rutin ev temizliğinin, virüsün ve diğer patojenlerin daha fazla bulaşma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu, dezenfeksiyon işleminin ise özellikle dolaysız ve büyük bulaşmaları sınırladığını biliyoruz.
Bu sebeple Covid-19 ile aramızdaki en güçlü bariyer olan yeterli düzeyde hijyeni sağlamak adına temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini, hayatımızın en önemli parçası haline getirmiş durumdayız.
Pandemi bir miktar hız kesmiş gibi görünse de virüs varlığını sürdürmeye devam ediyor. Hastalığın yayılmasını önlemek ve evlerdeki enfeksiyon riskini azaltmak için sizlere yardımcı olması umuduyla, ağırlıklı olarak UNICEF’in açıklamalarından ve uzman görüşlerinden yola çıkarak sizler için hazırladığımız temizlik ve dezenfeksiyon önerilerimizin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.
Temizlik ve/veya dezenfeksiyon işlemi sırasında neler kullanmamız gerekiyor?
- Bir yüzey dışarı ile temas sonrasında tehlike oluşturacak düzeyde kirlendiğinde, öncelikle su ve sabun veya deterjan ile temizleyelim. Daha sonra ilgili alanı yaklaşık %70 alkol içeren bir dezenfektan veya çamaşır suyu kullanarak dezenfekte edelim.
- Kanepe ve halı gibi gözenekli yüzeyleri, tehlikeli düzeyde kirlendiğinde, dezenfektan kullanarak temizleyebilir, normal durumlarda ise bir parça sirke eklediğimiz su ile silebiliriz.
- Zeminler içinse ılık su ve bir yüzey temizleme ürünü, genel temizliği sağlamanız için yeterli olacaktır.
- Tabak ve çatal bıçak takımlarımızı sıcak su ve deterjanla yüksek sıcaklıkta yıkamalıyız.
- Meyve ve sebze gibi ambalajlanmamış ürünlerimizi akan suyun altında iyice yıkadıktan sonra güvenle saklayabiliriz.
- Mutfak havlumuzu her kullanımdan sonra çamaşır makinesinde 60 ° C'de yıkamalı veya bu iş için tek kullanımlık kağıt ruloları tercih etmeliyiz.
- Saatimizi ve takılarımızı takmadan önce mümkün olduğunca bir dezenfektan sprey ile sterilize etmemizde yarar var.
- Yeni aldığımız kıyafetleri çamaşır makinesinde deterjan ile yıkamadan kullanmamaya özen gösterelim.
- Dışarıdan gelen market poşetlerini atalım veya tekrar kullanmayı planlıyorsak, poşetleri sabunlu suya batırdıktan sonra güneşte kurutalım.
- Bir temizlik bezini tekrar kullanmadan önce sıcak su ve deterjanla elimizde veya çamaşır makinesinde yıkayalım ve kurumasını bekleyelim.
Bu kısa açıklamadan sonra konumuzun önemli ayrıntılarına şimdi biraz daha yakından bakabiliriz.
Koronavirüs pandemisi sırasında ev nasıl temizlenmeli ve/veya dezenfekte edilmeli?
Temizlik ve/veya dezenfeksiyona başlamadan önce:
- Evimizi havalandırmak için belirli aralıklarla pencerelerimizi açalım.
- Perdelerimizi açarak güneş ışığının içeriye girmesine izin verelim.
- Uyandıktan sonra yatağımızı havalandıralım.
Temizlik ve/veya dezenfeksiyon işlemi sırasında:
- Temizlik ve/veya dezenfeksiyon işlemi esnasında gözler, ağız ve burun başta olmak üzere yüzümüze dokunmaktan kaçınalım.
- Günlük veya haftalık rutin ev temizliğimizi aksatmamaya özen gösterelim. Evimizi düzenli olarak süpürüp silelim.
- Kapı kolu, musluk, dolap kulpu, masa, sandalye, korkuluk, mutfak, banyo, tuvalet, benzeri alan ve yüzeyleri düzenli aralıklarla dezenfekte etmeye çalışalım.
- Tuvalet kullanımı, öksürme, hapşırma, evcil hayvan bakımı benzeri durumlar sonrasında zararlı mikropların yayılma olasılığının yüksek olduğu ortak kullanım alanlarını dezenfekte edelim.
- Temizlemek istediğimiz bölge için bir dezenfektan kullanıyorsak, ürünü ilgili yüzeye uyguladığımız anda bez veya kağıt mendil ile hemen silmekten kaçınalım. Dezenfektanın mikroplara karşı işlevini yerine getirebilmesi için ne yapmamız gerektiğine dair ambalajının üzerinde yazan kullanma talimatlarını takip edelim.
- Havlu, nevresim benzeri eşyalarımızı ve bardak, çatal, bıçak benzeri mutfak gereçlerimizi yemek sırasında diğer aile üyelerimizle ortaklaşa kullanmayalım.
- Gün içerisinde en çok ellenen bilgisayar, tablet, klavye, kumanda, klavye, tarak, tırnak makası, anahtar, uzaktan kumanda benzeri nesneleri sıklıkla dezenfekte etmeye özen gösterelim.
- Cep telefonu, laptop gibi elektronik aletlerimiz için silinebilir kapaklı koruyucular kullanmayı düşünelim.
- Evimize girerken ilk iş olarak ayakkabılarımızı kapının dışarısında çıkaralım. Ayakkabılarımızı bir süre balkonda havalandırdıktan sonra dolaba kaldıralım.
- COVID-19 virüsünün kumaş üzerinde ne kadar süre hayatta kalabileceği şu an için hala belirsiz olsa da pek çok giysi virüsün uzun süre kaldığı belirlenen plastik ve metal elementleri içeriyor. Bu nedenle dışarıdayken giydiğimiz kıyafetleri eve döndüğümüzde üzerimizden çıkararak yıkanması için kirli sepetine atalım ve hemen sonrasında ellerimizi su ve sabunla yıkayalım.
- Koronavirüs mikrobu taşıma ihtimali olan bir kirli çamaşırı yıkanması için makineye koyarken tek kullanımlık eldiven kullanalım.
- Virüsün havada dağılması olasılığını en aza indirmek için kirli çamaşırlarımızı silkelemekten kaçınalım. Kirlilerimizi yıkamak için çamaşır makinemizin en sıcak ayarını kullanalım ve tekrar giymeden önce tamamen kurumalarını bekleyelim.
- Acil servis, muayenehane, toplu taşıma araçları gibi yüksek riskli ortamlarda bulunduktan sonra eve geldiğimizde; giysilerimizi çıkaralım, kirlilerimizi doğrudan çamaşır makinesinde yıkayalım ve duş almayı ihmal etmeyelim.
- Satın aldığımız gıda ve ürünlerin gereksiz ambalajlarını, kapaklı bir çöp kutusuna atalım.
- Buzdolabımızın iç bölümlerinin, meyve sebze çekmeceleri de dahil olmak üzere temiz olduğundan emin olalım.
- Kullanmadan önce mutfak gereçlerimizin yeteri kadar temiz olduğundan emin olalım.
- Mutfak veya banyo havlularımızı uzun süre kullanmaktan kaçınalım.
- Dışarıda kullandığınız çantamızı veya varsa evcil hayvanımızın tasmasını, boş bir odada veya balkonda yeterli süre havalandırmadan, ev içerindeki ortak kullanım alanlarına bırakmayalım.
- Hava sıcaklığının arttığı ilkbahar ve yaz döneminde haftada bir kere, soğuğun etkili olduğu sonbahar ve kış mevsimlerinde ise iki haftada bir kez nevresimlerimizi değiştirelim.
- Çöplerimizi biriktirmeden, düzenli aralıklarla atalım.
- Temizlik işlemi bitiminde ellerimizi 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayalım.