Ofis Güvenliğini Artırmak için İş Yeri Güvenliği İpuçları
Ofis Güvenliğini Artırmak için İş Yeri Güvenliği İpuçları
Günümüzde pek çok işletme, maddi kayba sebep olan; çalışan hırsızlığı, cezai ihlaller, fikri mülkiyet ve veri hırsızlığını sebebiyle yüksek risklerle karşı karşıya kalıyor.
Doğru belirlenmiş güvenlik adımlarına uygun hareket etmek, hırsızlığı önleme noktasında kurumlara yardımcı olurken, güvenliği sağlamak için harcanan zamanın, uzun vadede karşılığını pozitif yönde verdiğini kolayca gözlemliyoruz.
Bu haftaki yazımızda, güvenli bir çalışma alanı sağlamak için iş yerlerinde uygulanabilecek en doğru güvenlik politikalarının ve prosedürlerinin neler olduğu sorusunu cevaplamaya çalıştık.
Sıraladığımız başlıklarda, ofisinizi iç ve dış tehditlerden korumak için neler yapabileceğinizin detaylarını bulacaksınız.
Önerilerimizin, iş yerinizde daha güçlü hissetmenize yardımcı olmasını umuyoruz.
İş Yerinde Güvenliği Sağlamanın Yolları Nelerdir?
Kapsamlı Bir İşe Alım Politikası Yürütün
Sabıka kaydı ve referans kontrollerini içeren kapsamlı bir işe alım politikası uygulamanız, iş yeri güvenliğinin sağlanması açısından kritik öneme sahiptir. Süreç sonunda, işe almayı düşündüğünüz adaydan, ilgili tüm belgelerin ve sertifikaların aslını veya kopyalarını aldığınıza emin olun.
Çalışan Erişim Kontrolü Uygulayın
Çalışanlarınızın nereye ve ne zaman gittiğini izlemek veya ulaşabilecekleri alanları sınırlamak için anahtarsız girişle yönetilen bir erişim kontrol sisteminden yararlanabilirsiniz. Söz konusu sistem, bir çalışan kartını kaybettiğinde veya şirketle bağını sonlandırdığında, erişimini kolayca devre dışı bırakma imkanı sağlar.
İş Yeri Güvenliği Eğitimlerinden Faydalanın
Önemli belgelerinizin uygun biçimde saklanmasını, şifrelerinizin korunmasını ve bulunduğunuz binanın emniyet altına alınmasını içeren kapsamlı bir iş yeri güvenliği eğitim programı oluşturun. İhtiyaç duymanız halinde konuyla ilgili profesyonel destek almayı ihmal etmeyin.
Sunucu Odasına Kontrollü Erişim İmkanı Tanıyın
Sunucu odanız için standart bir erişim kontrolü politikası uygulayın. İlgili alana girişleri, güvenlik iznine sahip kişilerle sınırlandırın.
Kullanılmayan Bilgisayarları ve Önemli Evrakları Gözetimsiz Bırakmayın
Kullanılmayan bilgisayarlarınız varsa, bağlantılarını kesin ve kaldırın.Tüm önemli evraklarınızın, kilitli dosya dolaplarında muhafaza edildiğinden emin olun.Basılı belgelerin kullanılmayan tüm kopyaları ve parçalanmayı bekleyen evraklar için kilitli bir kutu kullanın.
Yazıcılarınızı Koruma Altına Alın
Günümüzde kullanılan modern yazıcılar çoğu zaman belgeleri yerleşik hafızalarında saklar. Bir yazıcının çalınması veya saldırıya uğraması durumunda dokümanlara ulaşması istenmeyen kişilere, yakın zamanda basılan belgelerin kopyalarına erişim imkanı doğabilir.Bu nedenle yazıcılarınızın güvenli bir yerde bulunduğundan emin olun.
Tüm Giriş ve Çıkış Noktalarını Düzenli Olarak Kontrol Edin
Bozuk asansörlerin, açık resepsiyon alanlarının ve emniyetsiz yangın merdivenlerinin suçlulara, iş yerinize kolayca erişme şansı verebileceğini göz önünde bulundurun.İlgili noktalar için gerekli bakım onarım işlerini aksatmadan gerçekleştirin.Güvenlik açığı olup olmadığını belirlemek adına giriş ve çıkış yapılan ve kritik önem taşıyan tüm alanları, düzenli olarak kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Güçlü Bir Alarm Sisteminden Yararlanın
İşletmeler açısından kapsamlı bir güvenlik sistemine sahip olmak, oluşabilecek kayıplar göz önünde bulundurulduğunda, iş yeri güvenlik tedbirleri arasındaki en güçlü adımdır.İş yeri güvenlik sistemleri sadece hırsızlığı önleminin ötesinde görüntüleme seçenekleri ile de personel ve misafir takibi şansı tanır, işverene olaylara zamanında ve doğru müdahale imkanı verir.Yüksek oranda caydırıcı olduğu kanıtlandığından, potansiyel davetsiz misafirlerin, iş yerinizde bir alarm sistemin olduğunu fark etmesini sağlayın.Her giriş ve çıkış noktasında güvenlik sisteminizle ilgili tabela bulunduğundan emin olun.