Hayatımız Boyunca Farkında Olmadan Yaptığımız 18 Yanlış Davranış
Hayatımız boyunca sıkı sıkıya bağlı kaldığımız kimi alışkanlıklarımıza biraz daha yakından baktığımızda aslında bir sorunu hallederken işi yokuşa sürmekten başka bir fayda sağlamadıklarını kolayca fark edebiliriz.
Bu haftaki yazımızda, neredeyse tüm hayatımız boyunca yanlış biçimde tekrarladığımız günlük alışkanlıklarımızı irdelerken aynı zamanda da her gün yaptığımız bazı işleri biraz daha kolay hale getirmemizi sağlayacak küçük detayları paylaştık.
Aşağıdaki 18 davranıştan kaç tanesini yanlış yaptığınızı merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam etmeniz halinde bazı minik şaşkınlıklar yaşayacağınızı şimdiden söyleyebiliriz. :)
İşte farkında olmadan yaptığımız 18 yanlış davranışa ve doğrularına ait detaylar!
Neredeyse Her Seferinde Sizi Yanlışa Sürükleyen Günlük Alışkanlıklarınızı Keşfedin
Saç fırçalamaya uçlardan başlamak
Karıştığında veya dağıldığında pek çoğumuz saçlarımızı refleks olarak uçlardan taramaya başlarız. Oysa saçlarınızı tepeden aşağı doğru fırçalamanız, saç deriniz tarafından üretilen yağların bazılarının dağılmasına yardımcı olacağından, saçınızın daha parlak ve canlı görünmesini sağlayacaktır.
Blenderi bulaşık makinesinde yıkamak
İşiniz bittiğinde blenderinizi bulaşık makinesinde yıkadığınızda, gıdaları koyduğunuz iç haznenin istediğiniz kadar temizlenmediğini mutlaka fark etmişsinizdir. Bunun yerine, blenderinize az miktarda ılık su ve bulaşık sabunu doldurup, durulamadan önce birkaç saniye çalıştırırsanız kolayca tertemiz olduğunu göreceksiniz.
Soğuk havalarda üşümemek için başı sıcak tutmaya odaklanmak
Soğuk havalarda vücut ısınızı korumak için öncelikli olarak başınızı sıcak tutmaya çalışıyorsanız, hata yaptığınızı bilmelisiniz. Vücut ısımızın sadece yüzde yedisini kafa bölgemizden kaybettiğimizden, kışın sıcak kalmak için kalın berelerden medet ummak yerine, tüm vücudunuzu sıcak tutmaya odaklanmanızda yarar var.
Nemlendirici sürerken avuç içini kullanmak
Peki, yüzünüze nemlendirici sürerken, kremi tüm avucunuzla yüzeye hızlıca yaymak yerine sadece parmak uçlarınızla hafifçe vurarak yavaşça yedirmeniz gerektiğini biliyor muydunuz?
Kiviyi soymak için bıçak kullanmak
Kivi soymak için kesinlikle bıçakla uzun uğraşlara girmenize gerek yok. Kivinin alt kısmını kestikten sonra bir kaşık yardımıyla meyvenin tamamını tek seferde kolayca çıkarabildiğinizi göreceksiniz.
Şarap kadehini avuç içiyle sararak tutmak
Şarap kadehinizi, sap kısmını işaret parmağınız ve başparmağınızla sıkıştırarak tutmanız halinde içkinizin kısa sürede ısınmasını engellemiş olursunuz. Bu nedenle kadeh gövdesini avuç içinizle sarmaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz.
Egzersiz yapmadan önce yaralanmayı önlemek için esneme hareketleri yapmaya güvenmek
Beden eğitimi derslerimizin başladığı dönemlerden beri antrenmandan önce esnemenin bizi yaralanmalardan koruyacağı sözünü sıkça duysak da, bilimdurumun hiç de böyle olmadığını ortaya koymuş durumda. Örneğin; İngiliz Spor Hekimliği Dergisi'nde 2013 yılında yayınlanan makalede, egzersizden önce veya sonra yapılan esneme hareketlerinin yaralanmaları yüzde yüz önlemediğinin açıkça ifa edildiğini görüyoruz.
Tel tokayı dalgalı yüzeyi üste gelecek biçimde takmak
Tel tokanızın neden saçınızdan sürekli kaydığını merak ediyorsanız, cevap oldukça basit: Tokanızı yanlış biçimde takıyorsunuz.
Saçınızı tutması için tel tokanızı, dalgalı kısmı aşağı bakacak biçimde takmalı ve kaymasını engellemek için saç derinize doğru olabildiğince bastırmalısınız.
Büyük dilim pizza tutmak
Büyük dilim pizza yerken iki elinizi birden kullanmak zorunda hissediyorsanız, buna hiç gerek olmadığınız söylemeliyiz. Yemeğe başlamadan önce pizza diliminizin iki ucundan ortasına doğru bastırarak hafif bir kavis vermeniz halinde yemeğinizi tek elle rahatça bitirebileceğinizi göreceksiniz.
Kulaklığı kulak üstüne sarmadan takmak
Kulak içi kulaklığınızın sürekli düşmesinden şikayetçiyseniz daha özgür hareket edebilmek için kulaklığınızı kulak memenizin üzerinden yukarı doğru dolaştırarak takmayı deneyin.
Muzu ters soymak
Muz soyarken sapı yerine maymunlarda da gördüğümüz biçimde tam karşı tarafından soymaya başlarsanız hem meyvenin zarar görmediğini hem de kabuğun çok daha kolay ayrıldığını fark edecekseniz.
Bisküviyi çaya veya kahveye elle batırmak
Çayın veya kahvenin yanında yenilen kurabiyeleri ellerimizi kullanarak bardağa batırdığımızda çoğu zaman tamamen parçalanarak bir bölümü içeceğin içine düşer. Oysa bisküvinizi bir çatala yatay biçimde yerleştirdikten sonra içeceğinize batırırsanız, dağılmasını engelleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.
Uçak seyahati boyunca ceketi elde taşımak
Uçak koltuklarındaki yemek tepsisini koymak için açılan bölümü kapatırken kullandıdığımız koltuk arkalığındaki kancaya, bir sonraki yolculuğunuzda daha yakından bakmak isteyebilirsiniz. Zira bu küçük kanca, ceketlerinizi asmanız için var.
Yara bandının uçlarını sıkıca birleştirerek sarmak
Yara bandının iki ucunu çapraz biçimde birleştirerek yapıştırdığınızda, iyileşme sürecini daha rahat hareket ederek geçirdiğinizi göreceksiniz.
Ekmek somununu, düz tarafını aşağı gelecek biçimde yerleştirdikten sonra kesmek
Ekmek somununuzu, düz yüzeyi alta gelecek biçimde zemine yerleştirdikten sonra kestiğinizde, bazı dilimlerin yeterince düzgün olmadığını veya dağıldığını görmüşsünüzdür. Dilimlemeden önce somunu, düz yüzeyini yukarı bakacak biçimde koyarsanız hem ekmeğin parçalanmasını önleyebilir hem de kolayca düzgün dilimler elde edebilirsiniz.
Azaldıkça diş macunu tüpünün ucunu kıvırmak
Bittikçe yukarı doğru kıvırdığınız diş macunu tüpleri, ambalaj içerisindeki ürünü daha az kullanmanıza neden olur. Biten bölümden sonrasını sıkıştırmak için kullanacağınız ince bir tel toka ile boşalan kısmı yukarı doğru itmeniz, israf etmeden macunun tamamını kullanmanızı sağlayacaktır.
Klozet kapağı açıkken sifon çekmek
Bugünün teknolojisi sifonla birlikte havaya saçılan su damlacığı miktarını en aza indiriyor, ancak yine de sifon çekmeden önce klozet kapağını kapatmanız, bakteri ve mikropların yayılmasını önemli ölçüde engelleyecektir.
Mikro dalgada her seferinde sadece bir tabak yemek ısıtmak
Mikro dalga kullanırken birden fazla yemek ısıtmak için yiyeceklerinizin sırayla ısınmasını beklemek can sıkıcı olabilir. Yemek ısıtırken zaman kaybetmemek için tabaklardan birini mikro dalganın içine normal biçimde koyduktan sonra diğer tabağı bir bardak üzerine yerleştirerek ilk tabağın yanına bıraktığınız takdirde her iki yemeği de aynı anda ısıtabilirsiniz!