Çocuğum Kaybolduğunda Ne Yapmalıyım?
Başlığa taşıdığımız soru, bir ebeveynin kendisini en çaresiz hissettiği anda, çocuğuna sapasağlam kavuşmak için çırpınırken, içinde yankılanır durur.
Türkiye'nin olduğu kadar tüm dünyanın gündeminde yankılanan kayıp çocuk vakaları, ebeveynlerin canını yakmalarının yanı sıra, büyük toplumsal reflekslere sebep olsalar da maalesef geçen her saniyeyle birlikte ciddi oranda artış göstermeye devam ediyor.
Uluslararası raporlara göre; Avrupa'da her iki dakikada bir çocuk kaybolurken, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 40 saniyede bir çocuk ortadan kayboluyor.
TUİK'in 2008-2016 verileri, söz konusu durumla ilgili ülkemizin haline ışık tutar nitelikte.
Hazırlanan Adli İstatistik verilerine göre, 2008-2016 yılları arasında resmi olarak kayıp müracaatı yapılan çocuk sayısı 104 bin 531. İlgili raporda ailelerine kavuşturulan çocukların sayısına yer verilmemiş.
Kısa süre sonra bulunan şanslı ufaklıkların dışında, detaylara bakıldığında; kimisinin uyumak için bırakıldığı beşiğinden alındığı, kimisinin ise aileleriyle tatildeyken mutlulukla etrafta koşuşturdukları sırada, aniden gözden kaybolduğu görülüyor.
Bazı olayların çocuk kaybolduktan sonraki on yıllar içinde çözülmesi karşısında hayrete düşerken, kimisinde ise aramalar sonunda gelen kötü haberle adeta kanımız donuyor.
Bizler de bu önemli sorundan yola çıkarak, bloğumuzun bu haftaki yazısında, Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği’nin (YAKAD) ve farklı kuruluşların hazırladıkları listelerden faydalanarak, çocuğunuz kaybolduğunda yapmanız gerekenlerin neler olduğunu maddeler halinde sıraladık.
Bunlar benim çocuğumun başına gelmez diye düşünmeden önce her duruma hazırlıklı olmak adına yazımızı sakince okumanızı tavsiye ediyoruz.
Aşağıdaki satırlara hiçbir zaman ihtiyaç duymamanızı ve gözden kaybolan evladınızı, şaka yapmak için saklandığı odasında bulmanızla, hikayenizin her seferinde tatlıya bağlanmasını temenni ederek, sizleri yazımızla baş başa bırakıyoruz.
Çocuğunuz kaybolduğunda yapmanız gerekenler
- Sakin kalmaya çalışarak ailenizden, arkadaşlarınızdan ve komşularınızdan yardım etmelerini isteyin.
- Gittiği okulun, kreşin veya yuvanın müdürünü arayarak söz konusu durumla ilgili bilgilendirin.
- Bölgenizde bulunan ve küçük çocuklar için tehlikeli olabilecek gölet, kanal gibi yerleri vakit kaybetmeden kontrol edin.
- İletişimde olduğu yakın çevresini, tüm arkadaşlarını ve ailelerini içerecek biçimde yakın çevresindeki kişileri listeleyin.
- Nerede olduğu hakkında bilgi sahibi olabilecek arkadaşlarıyla ve ebeveynleriyle iletişim kurun. Aramanızda faydalı olabilecek sıra dışı detayları öğrenmeye çalışın.
- Eğer bunların hiçbirinden etkili sonuç alamazsanız, polisi arayın. Emniyet güçlerinin rapor tutmasında ısrarcı olun ve dosya numarasını alarak güvenli bir yerde saklayın.
- Çocuğunuzun arkadaşlarını ve ailelerini tekrar gözden geçirin. Çocuğunuzu en son kimin, nerede görmüş olduğunu öğrenmeye çalışın. Edindiğiniz bilgiler doğrultusunda belirlediğiniz bölgeye yönlenerek araştırmalarınızı genişletin.
- Yaptığınız bu araştırma sırasında çocuğunuzun, son görüldüğü yerde tanımadığınız bir yabancıyla iletişim kurduğunu fark etmeniz halinde, olaya tanık olan kişilerin, emniyete söz konusu şahısla ilgili bilgi vermesini sağlayın.
- Evinizdeki telefona gelebilecek aramalar için sürekli birisini bulundurun.
- Cep telefonunuzu meşgul etmemeye özen gösterin.
- Yapacağınız görüşmeler için başka bir telefon kullanın. Böyle bir şansınız yoksa, çocuğunuzun size ulaşmaya çalışması halinde gelen aramaların hiçbirini kaçırmamak için telesekreter kullanın.
- Şayet çocuğunuz evinizdeyken gözden kaybolduysa, emniyet güçlerinin DNA veya parmak izi benzeri adli delil toplamasına katkı sunmak adına, alan içinde bulunan eşyalara dokunmayın ve temizlik amacıyla yıkamayın.
Çocuğunuzun kaybolması halinde polisin hangi bilgilere ihtiyacı var?
- Çocuğunuzun adı, doğum tarihi, boyu, kilosu ve tıbbi durumu
- Yakın döneme ait fotoğrafları
- Kaybolduğu sırada üzerinde olan kıyafetlerin ve kişisel eşyaların ayrıntılı açıklaması
- Doğum lekesi benzeri kişisel kimlik işaretlerinin ayrıntılı açıklaması
- Çocuğunuzu aramak için ne gibi çabalar sarf ettiğinizin ayrıntılı açıklaması
- Çocuğunuzun ortadan kaybolmasıyla ilişkili olabileceğinden şüphe ettiğiniz olay ve kişilerle ilgili detaylı açıklama
- Sık ziyaret ettiği yerlerin ayrıntılı listesi
- Kendisine ait sosyal medya hesap bilgileri
- Arkadaş çevresinin ve ebeveynlerinin ayrıntılı listesi
Olay sonrasında yardım almayı ihmal etmeyin
- Olaydan sonra ailenizin ve yakın arkadaşlarınızın göstereceği duygusal destek son derece değerlidir.
- Benzer deneyimleri yaşamış ailelerin kurduğu mağdur destek kuruluşlarına katılmanız, yalnız olmadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir.
- Yaşadığınız duygusal travmayla baş edememeniz halinde bir psikolojik danışmanlık hizmetine başvurmanız son derece faydalı olacaktır.