Eve Hırsız Girmesi Halinde Yapılması Gerekenler
Gecenin bir yarısı içeriden gelen ani bir gürültüyle uyandınız.
Sese kulak kabartırken bir yandan evde gezinen bir yabancının var olma olasılığıyla korkuya kapılıyor bir yandan da hızlıca aldığınız güvenlik tedbirlerini atlayıp atlamadığınızın sağlamasını yapıyorsunuz zihninizde.
Kapı kilitli miydi?
Peki tüm pencereleri kapatmış mıydım?
Hepimizin yaşam boyu sıkça yaşadığı bu durum çoğu zaman evhamlandığımızı anlayıp uyumaya devam etmemizle son bulur.
Oysa komşumuzdan, arkadaşımızdan veya akrabamızdan farklı senaryolarla dinlediğimiz hırsızlık hikayelerinin bizim başımıza gelme ihtimali de epey yüksek. Olasılığı içimizi kemirip dursa da çoğumuzun asıl soruya verecek makul bir cevabı yok.
Gerçekten evinizde gezinen bir hırsız varsa ne yapmanız gerekiyor?
Ses çıkarıp uyumadığınızı belli ederseniz hırsız kaçar mı dersiniz?
Yoksa elinize alacağınız bir sopayla suçlunun peşine mi düşmelisiniz?
Bloğumuzun bu yazısında sizler için bu önemli sorunun cevabına eğildik. Sakin kalarak aşağıdaki adımları izlemeniz oldukça faydalı olacaktır.
Sessiz Olmaya Çalışın
Hırsızları evden kaçıracağı düşüncesiyle bağırmanızın veya komşuların dikkatini çekmek için gürültü çıkarmanızın öncelikle yerinizin hırsızlarca kolayca belirlenmesine neden olacağını aklınızda bulundurun. Söz konusu tehdit, evinize girecek kadar gözünü karartan bir soyguncu olduğunda, ne kadar ileri gidebileceğini kestirmek güç olduğundan, tedbirli hareket edin.
Saklanın
Şayet imkanınız varsa, tüm sevdiklerinizi güvenli olduğunu düşündüğünüz bir odaya toplayın ve kapıyı içeriden kilitleyin. Ağır eşyaları kapının önüne yığmanız, kilidi açan suçluların içeriye girmesini engelleyecektir. Sevdiklerinize ulaşma imkanınız olmasa dahi kendi bulunduğunuz odanın kapısını mutlaka kilitleyin.
Polisi Arayın
Güvenli bir noktaya ulaştığınızda hemen 155’i arayın. Polise, birinin evinize girdiğini söyleyin. Hırsızın hala içeride olma ihtimali olduğundan, kısık sesle konuşmaya özen gösterin. Ailenizi kilitli bir odada toplanmayı başardıysanız, bu durumu polisle paylaşın. Kötü niyetli kişi veya kişilerin silahlı olma ihtimallerine karşın sakin kalarak güvenlik güçlerinin gelmesini bekleyin.
Güvenli Bir Biçimde Evi Terk Etme Şansınız Varsa Değerlendirin
Kapısını kilitlediğiniz odadan çıkmadan, yangın merdiveni veya pencere yoluyla evinizi terk etme imkanınız varsa değerlendirin. Söz konusu kaçış planının iyi bir seçenek olup olmadığı konusunda rasyonel düşünmeye çalışın. Düşmeler ve çarpmalar yoluyla yaralanma riskiniz olmadığından emin olun. Şayet bu kararı verdiyseniz, harekete geçmeden önce güvenlik güçlerini arayarak bilgilendirin. Bu sayede sizi, evden çıkmaya çalışırken gören polislerin, suçlularla karıştırma olasılığının önüne geçebilirsiniz.
Güvenlik Güçlerinin Yönlendirmelerine Uyun
Hırsızın evi terk ettiğini düşünmeden önce birden fazla soyguncunun birlikte hareket etme ihtimaline karşı temkinli olun. Sevdiklerinizi ev içerisindeki kilitli odadan çıkartmadan önce güvenlik güçlerinin tüm evi kontrol etmelerini ve güvende olduğunuzu onaylamalarını bekleyin.
Evinize polis gelmeden önce girmenin güvenli olduğunu düşünüyorsanız, parmak izi benzeri değerli delilleri yok edebileceğinizden hiçbir şeye dokunmamaya çalışın. Bu seçeneğin risk barındırdığını lütfen aklınızda bulundurun.
Evinizin Güvenlik Açıklarını Gözden Geçirin
Polisin araştırmaları bittikten ve hırsızın evinize nereden girdiği belirlendikten sonra, mümkün olan en kısa sürede evinizin güvenlik açıklarını gidermeniz gerekir.
Kilidiyle oynanan bir kapı veya hasar görmüş bir pencere varsa vakit kaybetmeden tamir ettirin. Yedeklerinin çalınmış olma ihtimaline karşın kapı kilitlerinizi değiştirmek için bir çilingirden yardım alın. Evinizin, yabancılarca kolayca erişilebilir halde olmadığından emin olun.
Çalındığını Düşündüğünüz Eşyaları Listeleyin
Kaybınız; yedek ev ve araba anahtarları, ehliyet, kimlik, akıllı telefon, tablet, mücevher gibi pek çok eşyayı kapsayabilir. Neyin çalındığını belirlemek için evinizi iyice kontrol edin. Önemsiz olduğunu düşündüğünüz bir kredi kartı faturasının çalınmasının dahi sizi kimlik avı dolandırıcılığı gibi ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya bırakabileceğini göz önünde bulundurun. Bankanıza telefon yoluyla ulaşarak, hesaplarınızın kontrol altına alınması noktasında yetkililerden yardım isteyin. Bankacılık, e-posta gibi önemli şifrelerinizi acilen değiştirin. Tablet veya akıllı telefon gibi elektronik cihazlarınız çalındığında, varsa söz konusu öğelerin bulunduğu yeri bulmanıza yardımcı olan uygulamalardan yardım alarak edindiğiniz bilgileri güvenlik güçleri ile paylaşın.
Sigorta Şirketinizle Görüşün
Sigorta şirketinize hırsızlık hakkında bilgi vererek hasar ihbarı yapın. Olay sonrasında karakol tarafından sizinle paylaşılan ifade ve görgü tespit tutanakları, eksper vasıtasıyla ilgili şirkete iletilecektir. Varsa faturaları da ekleyerek çalınan mallara ve poliçeniz kapsamındaysa zarar gören eşyalarınıza dair talepte bulunun.
Destek Almaktan Çekinmeyin
Kendinizi en huzurlu hissettiğiniz evinizin mahremiyetinin bir suçlu tarafından ihlal edilmesi, maddi hasardan daha çok yarattığı psikolojik travma sebebiyle oldukça yıpratıcıdır. Olayı takip eden günlerde uykusuzluk, kaygı, stres benzeri tepkiler verilmesi, sinirli ve öfkeli hissedilmesi olağandır. Söz konusu durum günlük hayat kalitenizi olumsuz etkileyen bir boyuta ulaştıysa bir uzmanla görüşerek yardım almayı ihmal etmeyin.
Evinizin soyulması konusunda kaygılanmaktan yorulduysanız ve bir hırsızla uğraşmak fikri dahi endişelenmenize neden oluyorsa alarm sistemlerinden yararlanarak evinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz. Evinizde her an huzurlu hissetmek için lütfen tıklayın.